No calia, capità moro


Quan Xavi Castillo diu que exagera però només un poquet, té tota la raó del món. La caricatura del capità moro se li ha quedat curta després que el capità moro d’enguany, de la comparsa dels Benimerins haja decidit treure de “boato” cent dones (diuen que algun home també hi havia) amb niqabs negres i blancs. 
El capità moro, defensor de la puresa de la festa i per tant, contrari a la participació de la dona en les mateixes condicions que els hòmens, creu que l’originalitat resideix en l’autenticitat “musulmana”. Què sabrà ell dels musulmans? Segur que el que sabem tots gràcies al periodisme de rigor d’ençà els episodis d’Iraq, Afganistan, les primaveres àrabs i el conflicte espanyol amb Perejil. És a dir, absolutament res. 
El capità moro, em jugaria un braç, va pensar -diuen que innocentment- que si volia imitar la vida musulmana havia d’ataviar les dones amb niqabs. Però segur que els amics, tots de borratxera alcoiana i reglotant café licor, li van suggerir que en el “boato” no podien faltar les ballarines de malucs estrets i melics distrets. És la punyetera doble moral de toooota la vida. Com aquells capellans del franquisme (així queda més històric i evite dir els beatos de campanar), que el diumenge es confessaven i assistien a missa i de vesprada anaven a les putes.
Hi ha una màxima substancial que qualsevol capità moro, i per extensió qualsevol fester, hauria de saber sobre les festes: o són anacròniques o no ho són. Les festes de Moros i Cristians no són només una teatralització de les batalles acarnissades entre la creu i la lluna, sinó una celebració que naix al XVIII i que arreplega elements socials, militars i religiosos a mesura que passen els anys. Eixa és la qüestió, la mateixa que en la fatídica entrada permet que sone Terminator pels mateixos carrers que dones amb niqab. 
Ara bé, si ens posem a ser rigorosos i volem donar-li un toc més autèntic podem tirar pel ramal de l’ortodòxia, faltaria més. A mi m’ho diran, que m’estic deixant barba des de gener…Però si el capità moro vol una cosa musulmana de veritat, que primer s’informe que musulmà no és un terme fàcil de definir i que hi ha musulmans per tot el món i cadascú interpreta l’Islam com li dona la gana. Si creu que vestir de niqab, de burka o de hiyab les dones és una cosa ben original s’equivoca. Però espera, que tot capità moro té dret a ser un ignorant i a reblir-se de bitllets de dos-cents per solucionar el problema. Però, hòstia, els diaris en què pensen quan escriuen? Això és el que diu el AramultimediaTot i ser evident que el retrat de la realitat de les dones musulmanes va resultar molt fidel[…].  És a dir, que la realitat de més de set-cents milions de dones és eixa? Deixem-ho estar que m’encenc. 
Una altra qüestió, a banda de l’originalitat del capità moro, és la de la mida dels ous del mateix capità moro. Alcoi, on creuen que la festa va nàixer del no res mercès a sant Jordi Matamoros -perquè sant Jordi n’hi ha molts- és una ciutat que s’ha caracteritzat per la lluita de classes al segle XIX i per la valentia d’un poble que va despuntar entre la misèria valenciana d’aquell segle i el següent. Alcoi, que ha donat vida a personatges tan meravellosos com Ovidi Montllor, Antoni Miro, Sol Picó, Isabel-Clara Simó i altres un poc més esgarrats com Camilo Sexto, ha vist com sempre s’ha imposat una casta deplorable, mesquina i arrogant que ha volgut parar el temps del progrés a favor del seu status quo ple de fatxerio. En eixe poble el capità moro està capacitat per mirar a la cara a les dones i dir-los que s’han de quedar a casa a vigilar el putxero; i a d’altres, les aprofiten per decorar el seu “boato” de mal gust. És un greuge i un insult a les dones que han lluitat per poder participar en la festa i veuen que no només no poden eixir sinó que s’aprofiten d’elles per lluir i exhibir unes pràctiques religioses masclistes i violentes. Vaja, que és com si els donaren pel cul dos voltes. 
Però, com són les coses. Esta societat que no veu més enllà de la pantalla de plasma del menjador de casa està per espavilar. En què collons pensen les dones quan es vesteixen així? És que ho fan per diners? Ho fan en un acte irat de denúncia i proclama contra el capità moro? Perquè, pense innocentment, no pot ser que cent dones tinguen el mateix mal gust del capità moro…

Xè, que no calia…

Anuncis

One thought on “No calia, capità moro

  1. Retroenllaç: No calia | Cullerà i Arrere

Deixa un comentari amb el teu nom real

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s