Regidora, rectifique!


Este cap de setmana s’havia programat una xerrada a Biar a càrrec d’Eduald Calvo, regidor de la CUP a Argentona (el Maresme). El cartell estava fet, la convocatòria en marxa i el públic assabentat. S’havia decidit utilitzar un espai de la Casa de Cultura del poble reservada a xerrades, reunions i cursos que s’organitzen per multitud de col·lectius locals i també per veïns i veïnes a títol individual (se suposa que la Casa de Cultura és de tot el veïnat). 

L’organitzador de l’esdeveniment es va posar en contacte amb la regidora de cultura per fer-li saber la seua intenció i així sol·licitar, formalment, l’espai.

La regidora de cultura, segons el veí de Biar, va encetar una bateria de preguntes de caire personal sobre la seua vinculació i la formació política que el ponent representava. A més, la regidora es va interessar sobre el contingut explícit de la xerrada i sobre els objectius. 
Finalment, la regidora va denegar l’ús de l’espai públic al·legant que els espais públics no es poden utilitzar per particulars, sinó per les associacions locals. Si eixa era l’excusa, per què tantes preguntes? Potser, li va trair el nerviosisme per haver d’aprovar un acte sobre municipalisme a càrrec d’algú que està a les antípodes ideològiques dels seus paràmetres polítics. Estes són les meues conclusions:


1. La regidora cau en una contradicció: si els espais públics de la casa de cultura només són aprofitables per les associacions locals, s’ha infringit la llei durant molt de temps ja que molts veïns i veïnes n’han fet ús sense cap obstacle. De fet, jo mateix vaig demanar la sala no només per fer una reunió, sinó per encetar uns cursos de valencià que els vam haver de deixar per falta de quòrum. (Aprofite per agrair a la regidora la disponibilitat en aquell moment). Però si concebem la casa de cultura com un espai de titularitat municipal i pública, la resta d’espais municipals haurien de tenir el mateix criteri, no? Bé, caldria preguntar-li si el Poliesportiu o el Centre Social només admeten les associacions amb NIF. 

2. Caldrà demanar al Consistori un criteri fix per a la concessió d’espais públics. No és possible que les decisions siguen arbitràries i que depenguen de la concepció del que és apte o no és apte per al regidor de torn. 

3. Haurem de demanar una rectificació urgent de la regidora per haver anteposat la seua ideologia i el seu criteri als drets dels ciutadans. Hem de recordar-li que, a banda de representar un partit polític, representa tota la ciutadania i ha de vetllar pels qui la van votar i també pels qui no ho van fer. 4. L’actuació de la regidora es pot definir com “censura”. Eixa actitud és pròpia d’una visió de la política, deixeu-m’ho dir, “franquista”. Censura perquè s’està vetant la informació d’una opció política legal, democràtica i pacífica. Eixe comportament és propi dels qui volen silenciar el joc democràtic i perpetuar el poder; és el mateix comportament dels qui tallenles emissions de TV3 perquè no suporten la transparència i, en canvi, concedeixen llicències als amics de la “TDT party”. Podríem citar milers de casos…
5. Sóc conscient que la regidora de cultura és una enamorada del poble i fa el que pot i el que sap; però si els que són més amunt no són capaços de vore la deriva autoritarista que ha patit eixe despatx, ho haurem de fer els ciutadans. Jo, de moment, li demane diàleg i flexibilitat per atendre totes les sensibilitats locals, que d’altra banda, és demanar que respecte la democràcia que ja ben fotuda està. Eixa acció, com altres, haurien d’indignar el poble perquè s’està abusant d’un poder concedit per ell mateix. Ara toca denunciar això, però demà, amb altres colors polítics, haurem de vetlar per la exquisidesa de les nostres institucions i dels nostres governants, que no ens oblidem, continuen representant-nos. 

Per sort o per desgràcia, Biar no és una excepció. A la localitat d’Almàssera (l’Horta Nord), la policia local va intentar coaccionar la llibertat de convocatòria quan els organitzadors d’un acte de la CUP penjaven cartells informatius. La convocatòria, casualitats de la vida, era la mateixa que a Biar. Sembla que l’estatus quo (polítics, forces de seguretat, església i altres anacronismes) comencen a témer una organització que té plantejaments radicalment oposats als que ells representen.

Siga com fóra, la xerrada va continuar avant i es va reubicar en un lloc privat. Si el que la regidora pretenia era silenciar una veu política que ha començat a escampar-se amb força per algunes comarques valencianes ha aconseguit l’efecte contrari. No només no els va acallar, sinó que alguns mitjans de comuncació d’alta volada se n’han fet ressò: Punt-Avui, Ara Multimèdia, Llibertat.cat o FesXarxa. Tinc la certesa que esta història no és la primera ni l’última d’estes característiques a Biar, així que tindrem la possibilitat d’observar un nou episodi d’ací poc. I és que, com deia Villalonga a Bearn, el qui vulga frenar el progrés només aconseguirà accelerar-lo. 
Regidora, rectifique! 
Anuncis

2 thoughts on “Regidora, rectifique!

  1. Ai! Quanta misèria que circula per la sang dels nostres polítics! I quanta ignorància i curtesa de mires, per als interessos del censor, perquè una cosa així que es vulga ocultar al final té més ressò que si s'haguera fet.
    La pròxima vegada haurà de demanar el lloc la banda musical o l'associació en defensa del plàtan de Biar. I que posen un municipal a l'entrada que demane el DNI per si ve gent de fora.
    Molt bon apunt, tu.
    (Posa els enllaços que s'òbriguen en una finestra a banda 🙂 )

Deixa un comentari amb el teu nom real

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s